Biznis made in RO #3

Treaba la noi in tara merge defapt foarte bine. Nu stiu de ce si de unde se gasesc unii patroni/directori/manageri sa spuna ca abia le ajung lor banii, abia au bani sa plateasca angajatii sau si mai fain, abia tin afacerea pe linia de plutire.

Ma chinui de cateva zile sa obtin un pret/cost pentru un serviciu. Firme specializate in domeniul cautat nu sunt multe si le-am triat si contactat doar pe cele mai importante (sa nu aiba adresa de yahoo/gmail/hotmail etc.).

Sa zicem ca sunt 30 de firme care au ramas in lista. In prima zi le-am scris la toti cate un mail, continutul era generic si cu toate informatiile necesare (asta am crezut eu). Criza in care ne aflam de cativa ani m-a transformat in genul de om care sa nu astepte 3 zile pana cand sa intrebe daca mai traieste sau exista firma asa ca spre finalul programului am trimis acelasi mail cu forward dar cu intrebarea daca s-a receptionat primul mail si cu rugamintea unei confirmari.

Din cele aproximativ 30 de firme contactate am primit fix, nu mai mult si nu mai putin de 6 raspunsuri si doua erori de primire. Cele 8 “semne de viata” le-as cataloga in 3 categorii:

– unii m-au rugat daca pot sa afisez informatiile sub o alta forma (vorbim de niste dimensiuni fixe). Am ignorat politicos prostia si mi-am zis in sinea mea ca nu sunt pe treaba lor daca nu sunt in stare sa citeasca niste cifre. Probabil sunt un client orgolios care vrea ca treaba sa fie facuta doar si numai cum zice el. Ei stiu mai bine!

– unii mi-au dat un pret mare. Stiu, calitatea serviciilor, noi avem ce altii n-au si alte cele doar CA, pretul este un pic de vreo 3 sau 4 ori mai mare decat cel mai mare pret care l-am primit de la ceilalti. Poti sa zici foarte frumos ca nu te mai ocupi, nu te bagi, e prea complicat sau alte forme de refuz politicos dar daca arunci cu preturi de genul si cineva ma intreaba de firma ta, fii sigur ca o sa ma bufneasca rasul!

– in ultima categorie vreau sa-i introduc pe cei ce dau oameni afara si sterg adresa de mail. Sunt firme in romania la care nu trebuie sa-ti faci griji ca seful iti citeste adresa de mail pentru ca toata firma are aceeasi adresa de mail (indiferent de post).  Dar la fel, in romania sunt firme care fac pentru fiecare angajat o adresa de mail cu numele+prenumele lui iar la concedierea subsemnatului se sterge si adresa de mail. Acum eu, ca si client, oare am chef sa caut firma pe net si sa trimit la o adresa de contact de pe site cand am deja o adresa (fie existenta sau nu)? Nu mai bine dupa ce-l dai afara pe om, redirectionezi mailul catre persoana care a venit in locul lui sau catre alt coleg?

In functie de domeniul activitatii indiferent de tara este foarte greu sa ridici o firma! Dar in situatia in care unii nici macar nu raspund la o cerere a unui potential client, isi merita soarta si se pot plange in continuare ce de rahat e sa faci biznis in Romania!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s